Sałatka makaronowa
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron orzo lub inny drobny makaron - 100 gramów
  • pierś kurczaka wędzonego - 300 gramów
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • orzeszki pinii - 100 gramów
  • piklowana cebula perłowa - 100 gramów
  • awokado - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 2 sztuki
  • wędzony oscypek - 2 sztuki
  • rukola - 100 gramów
  • cytryna - 2 sztuki
  • musztarda - 1 łyżka
  • oliwa - 4 łyżki
  • Mieszanka Włoska Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 30 minut. Gdy zrobi się miękka, odstaw ją na bok do wystygnięcia, a następnie obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Makaron ugotuj według zaleceń producenta, a gdy będzie już miękki, przelej go zimną wodą i dokładnie odsącz.
  3. Orzeszki upraż na suchej patelni na złoty kolor. Wyciśnij sok z cytryny.
  4. W misce wymieszaj oliwę, musztardę, sok cytrynowy. Powstałą całość dopraw do smaku Mieszanką włoską Knorr.
  5. Kurczaka, suszone pomidory, ser i awokado pokrój w drobną kosteczkę wielkości wcześniej pokrojonej czerwonej papryki. Do pokrojonych składników dodaj makaron, rukolę, piklowane cebulki i wszystko razem pomieszaj z sosem. Danie podawaj posypane orzeszkami pinii.