Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe - 750 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • makaron penne - 250 gramów
  • mała czerwona cebula - 1 sztuka
  • ser feta - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 90 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • świeża bazylia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • czarne oliwki - 100 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, odcedź i wystudź.
  2. Pokrój pomidory w ćwiartki, ser feta w kostkę, cebulę posiekaj.
  3. Składniki sałatki przełóż do salaterki. Następnie dodaj skórkę z cytryny, liście bazylii i mięty. Dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i wymieszaj. Wstaw salaterkę na 30 minut do lodówki.
  4. Odcedź makaron i zahartuj zimną wodą. Schłodzony i dobrze odsączony makaron wymieszaj z przygotowaną sałatką.
  5. Dodaj oliwki i polej oliwą. Przed podaniem udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.