Sałatka makaronowa z salami
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron penne - 200 gramów
  • Majonez Hellmann's Babuni - 3 łyżki
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 3 łyżki
  • Naturalnie Smaczne Sos sałatkowy Grecki z suszoną czerwoną papryką Knorr - 1 opakowanie
  • salami w plasterkach - 120 gramów
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • oliwki - 2 łyżki
  • pieczywo tostowe - 5 sztuk
  • masło - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj do miękkości. Następnie odcedź go, skrop oliwą i odstaw do ostygnięcia.
  2. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
  3. Podobnie pokrój salami oraz cebulę. Oliwki przekrój na pół. Pieczywo tostowe pokrój w kostkę, wymieszaj z rozpuszczonym masłem z rozgniecionym czosnkiem. Wstaw do piekarnika w temperaturę ok. 170 stopni na kilka minut aby grzanki złapały koloru.
  4. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym i Majonezem Babuni Hellmann's oraz pozostałymi składnikami. Sałatkę podawaj z grzankami Knorr. Możesz dodać też listki świeżej bazylii.