Sałatka Martinola
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • łosoś w plastrach paczkowany - 100 gramów
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • sałata masłowa - 1 sztuka
  • rukola - 1 opakowanie
  • orzechy włoskie - 50 gramów
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • ser pleśniowy niebieski, np. rokpol - 50 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 200 gramów
  • oliwa - 2 łyżki
  • sok z 1/2 limonki - 3 łyżki
  • bazylia - 1 pęczek
  • woda - 3 łyżki
  • kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Umyj wszystkie warzywa. Pokrój łososia na kawałki i podsmaż lekko na patelni.
  2. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, 3 łyżkami wody oraz sokiem z limonki.
  3. Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki na pół, ser w kostkę. Sałatę masłową porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj razem (oprócz sera pleśniowego, który kładziemy na górę sałatki). Polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Udekoruj kiełkami, bazylią, posyp orzechami i podawaj zaraz po przygotowaniu.