Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wędzony łosoś - 200 gramów
  • fasolka szparagowa najlepiej świeża - 150 gramów
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
  • bób świeży lub mrożony - 150 gramów
  • małe ziemniaki - 300 gramów
  • pomidory - 4 sztuki
  • biała cykoria - 2 sztuki
  • czarne oliwki - 100 gramów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • jajka - 4 sztuki
  • musztarda ziarnista - 50 gramów
  • sól
  • mix sałat

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w skórce, w osolonym wrzątku, do momentu, gdy będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Fasolkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie i odstaw. To samo zrób z bobem. Jeśli używasz mrożonego, wystarczy, że go rozmrozisz i obierzesz.
  3. Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w ćwiartki.
  4. Na pomidorach natnij skórkę, następnie sparz wrzątkiem. Przełóż do miski z zimną wodą i obierz. Pokrój w ćwiartki. Ziemniaki i cebulę pokrój w plastry.
  5. Przygotuj sos sałatkowy Knorr według wskazówek na opakowaniu. Dodaj musztardę ziarnistą i ponownie wymieszaj.
  6. Na talerzu układaj liście cykorii, następnie porwane liście sałat. Połóż ćwiartki pomidora, plastry ziemniaków i cebuli. Na wierzchu układaj fasolkę szparagową i bób. Posyp oliwkami.
  7. Sałatkę polej sosem, udekoruj ćwiartkami jajek oraz plastrami wędzonego łososia.