Sałatka nicejska z wędzonym łososiem

71


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
wędzony łosoś200 gramów
fasolka szparagowa najlepiej świeża150 gramów
Sos sałatkowy francuski Knorr1 opakowanie
bób świeży lub mrożony150 gramów
małe ziemniaki300 gramów
pomidory4 sztuki
biała cykoria2 sztuki
czarne oliwki100 gramów
czerwona cebula1 sztuka
jajka4 sztuki
musztarda ziarnista50 gramów
sól
mix sałat
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w skórce, w osolonym wrzątku, do momentu, gdy będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Fasolkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie i odstaw. To samo zrób z bobem. Jeśli używasz mrożonego, wystarczy, że go rozmrozisz i obierzesz.
Krok 3
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w ćwiartki.
Krok 4
Na pomidorach natnij skórkę, następnie sparz wrzątkiem. Przełóż do miski z zimną wodą i obierz. Pokrój w ćwiartki. Ziemniaki i cebulę pokrój w plastry.
Krok 5
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według wskazówek na opakowaniu. Dodaj musztardę ziarnistą i ponownie wymieszaj.
Krok 6
Na talerzu układaj liście cykorii, następnie porwane liście sałat. Połóż ćwiartki pomidora, plastry ziemniaków i cebuli. Na wierzchu układaj fasolkę szparagową i bób. Posyp oliwkami.
Krok 7
Sałatkę polej sosem, udekoruj ćwiartkami jajek oraz plastrami wędzonego łososia.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl