Sałatka nowojorska

0


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
młode ziemniaki 500 gramów
młode liście szpinaku200 gramów
rzodkiewka1 pęczek
cytryna1 sztuka
śmietana 18%100 gramów
cebula dymka1 pęczek
musztarda francuska z całą gorczycą2 łyżki
ogórki kiszone2 sztuki
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr0.5 łyżeczek
gałka muszkatołowa0.25 łyżeczek
ząbek czosnku2 sztuki
czarnuszka1 łyżeczka
pieprz czarny mielony0.5 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, jeszcze gorące przetnij na pół uważając żeby się nie poparzyć. Dodaj do nich liście szpinaku i wymieszaj tak aby liście sparzyły się w ziemniakach.
Krok 2
Posiekaj szczypior dymki i pokrój w piórka cebulki, ogórki kiszone i rzodkiewkę pokrój w pół plastry, wyciśnij sok z cytryny, posiekaj czosnek.
Krok 3
Do ziemniaków ze szpinakiem dodaj musztardę, śmietanę, ogórki, cebulę oraz przyprawy, czosnek, płatki chili Knorr, pieprz, gałkę i czarnuszkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku sokiem z cytryny i o ile to konieczne odrobiną soli.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl