Sałatka nowojorska

Składniki:

  • pieprz - 0.5 łyżeczek
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • jogurt naturalny - 0.5 szklanek
  • musztarda - 2 łyżeczki
  • majonez - 0.5 szklanek
  • mięta - 10 sztuk
  • papryka ostra - 0.5 łyżeczek
  • śmietana kwaśna gęsta - 0.5 szklanek
  • ziemniaki młode - 1 kilogram
  • sok z białych winogron - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Bardzo małe ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z solą i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
  2. Odcedź je i zalej sokiem winogronowym. Odstaw na 10 minut.
  3. Miętę umyj i posiekaj.
  4. Do jogurtu dodaj śmietanę, majonez, musztardę, paprykę, pieprz oraz sól i wszystko wymieszaj na jednolity sos.
  5. Ziemniaki wyjmij z soku i przełóż do miseczki, a 0,25 soku dodaj do sosu i wymieszaj.
  6. Sos wlej do ziemniaków i dodaj posiekane listki mięty. Wszystko wymieszaj i włóż do lodówki na 2 godziny.
  7. Możesz podawać na liściach sałaty.