| |||||||||
| Składniki | ||
| młode ziemniaki | 500 gramów | |
| młode liście szpinaku | 200 gramów | |
| rzodkiewka | 1 pęczek | |
| cytryna | 1 sztuka | |
| śmietana 18% | 100 gramów | |
| cebula dymka | 1 pęczek | |
| musztarda francuska z całą gorczycą | 2 łyżki | |
| ogórki kiszone | 2 sztuki | |
| Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr | 0.5 łyżeczek | |
| gałka muszkatołowa | 0.25 łyżeczek | |
| ząbek czosnku | 2 sztuki | |
| czarnuszka | 1 łyżeczka | |
| pieprz czarny mielony | 0.5 łyżeczek |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, jeszcze gorące przetnij na pół uważając żeby się nie poparzyć. Dodaj do nich liście szpinaku i wymieszaj tak aby liście sparzyły się w ziemniakach. |
| Krok 2 |
| Posiekaj szczypior dymki i pokrój w piórka cebulki, ogórki kiszone i rzodkiewkę pokrój w pół plastry, wyciśnij sok z cytryny, posiekaj czosnek. |
| Krok 3 |
| Do ziemniaków ze szpinakiem dodaj musztardę, śmietanę, ogórki, cebulę oraz przyprawy, czosnek, płatki chili Knorr, pieprz, gałkę i czarnuszkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku sokiem z cytryny i o ile to konieczne odrobiną soli. |
| Autor: Piotr Murawski |