Sałatka ogórkowa z orzeszkami

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1.5 łyżek
  • sok z limonki - 0.25 szklanek
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • mięta - 3 łyżki
  • papryczka jalapeno - 1 sztuka
  • sos rybny - 1.5 łyżek
  • ogórek wężowy - 1.5 sztuk
  • orzeszki ziemne uprażone - 3 łyżki
  • cebula czerwona mała - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz, usuń nasiona i pokrój w cienkie plastry.
  2. Orzeszki pokrój dosyć grubo, czosnek zmiażdż, a cebulę pokrój w piórka.
  3. Z jalapeno usuń nasiona i bardzo drobno ją posiekaj.
  4. Do soku z limonki dodaj czosnek, jalapeno, sos rybny oraz cukier. Dobrze wymieszaj.
  5. Do miseczki włóż ogórki, cebulę oraz posiekaną miętę. Polej sosem z jalapeno, dopraw pieprzem i solą, a na wierzchu posyp orzeszkami.