Sałatka owocowa z orzechami włoskimi

Składniki:

  • śliwki węgierki - 1 gram
  • winogrona - 1 gram
  • jabłka - 1 gram
  • sok z cytryny - 1 gram
  • sok z pomarańczy - 1 gram
  • cukier puder - 1 gram
  • orzechy włoskie - 1 gram
  • aromat migdałowy - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki węgierki umyć dokładnie w zimnej wodzie i osuszyć. Wyjąć pestki ze śliwek, miąższ pokroić z cząsteczki. Jabłka dokładnie umyć i obrać. Wykroić gniazda nasienne z jabłek, a miąższ pokroić w małe, równe kosteczki, skropić łyżką soku z cytryny, aby nie zrobiły się brązowe. Winogrona również umyć i przekroić na pół, a następnie usunąć z nich pestki. Wszystkie przygotowane owoce włożyć do szklanego naczynia i wymieszać starannie. Sok z cytryny dodać do soku z pomarańczy, do tego najlepiej dolać trochę aromatu migdałowego oraz cukier puder. Owoce polać sosem i wstawić do lodówki na około 20 minut. Przed podaniem pokroić orzechy na kawałki i udekorować nimi sałatkę.