| |||||||||
| Składniki | ||
| ryż długoziarnisty | 100 gramów | |
| mała cukinia | 1 sztuka | |
| ugotowana czerwona soczewica | 1 szklanka | |
| mix sałat | 2 sztuki | |
| tofu | 170 gramów | |
| sos sojowy | 3 łyżki | |
| olej sezamowy | 1 łyżeczka | |
| masło | 1 łyżeczka | |
| mała cebula | 1 sztuka | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| pomidory suszone w płatkach | 2 łyżki | |
| Rosół z kury Knorr | 1 sztuka | |
| Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr | 2 szczypty |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Kostkę Rosołu z kury Knorr rozpuść w gorącej wodzie, gdy się zagotuje wrzuć ryż i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pomidory suszone. Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance sosu sojowego i oleju sezamowego-ok. 15 minut. Po tym czasie zrumień na suchej teflonowej patelni. |
| Krok 2 |
| Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj startą na tarce o duchych oczkach cukinię. Gdy cukinia zmięknie dodaj ugotowaną soczewicę i odceodzny, ugotowany ryż. Krótko przesmaż i przełóż do miseczki. Wymieszaj z tofu i sałatami. Dopraw do smaku pieprzem i czosnkiem w mini kostkach Knorr. |
| Autor: Agata Chmielewska |