Sałatka ryżowa z tofu

4


Łatwe


45 min.


2 os.

Składniki
ryż długoziarnisty100 gramów
mała cukinia1 sztuka
ugotowana czerwona soczewica1 szklanka
mix sałat2 sztuki
tofu170 gramów
sos sojowy3 łyżki
olej sezamowy1 łyżeczka
masło1 łyżeczka
mała cebula1 sztuka
pieprz1 szczypta
pomidory suszone w płatkach2 łyżki
Rosół z kury Knorr1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr2 szczypty
Przygotowanie
Krok 1
Kostkę Rosołu z kury Knorr rozpuść w gorącej wodzie, gdy się zagotuje wrzuć ryż i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pomidory suszone. Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance sosu sojowego i oleju sezamowego-ok. 15 minut. Po tym czasie zrumień na suchej teflonowej patelni.
Krok 2
Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj startą na tarce o duchych oczkach cukinię. Gdy cukinia zmięknie dodaj ugotowaną soczewicę i odceodzny, ugotowany ryż. Krótko przesmaż i przełóż do miseczki. Wymieszaj z tofu i sałatami. Dopraw do smaku pieprzem i czosnkiem w mini kostkach Knorr.
Autor: Agata ChmielewskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl