Sałatka ryżowa z tofu
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż długoziarnisty - 100 gramów
  • mała cukinia - 1 sztuka
  • ugotowana czerwona soczewica - 1 szklanka
  • mix sałat - 2 sztuki
  • tofu - 170 gramów
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżeczka
  • mała cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • pomidory suszone w płatkach - 2 łyżki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Kostkę Rosołu z kury Knorr rozpuść w gorącej wodzie, gdy się zagotuje wrzuć ryż i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pomidory suszone. Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance sosu sojowego i oleju sezamowego-ok. 15 minut. Po tym czasie zrumień na suchej teflonowej patelni.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj startą na tarce o duchych oczkach cukinię. Gdy cukinia zmięknie dodaj ugotowaną soczewicę i odceodzny, ugotowany ryż. Krótko przesmaż i przełóż do miseczki. Wymieszaj z tofu i sałatami. Dopraw do smaku pieprzem i czosnkiem w mini kostkach Knorr.