Sałatka ryżowa z wędliną
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż długoziarnisty - 100 gramów
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • bekon - 100 gramów
  • podwędzona kiełbasa - 100 gramów
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • czarne oliwki - 80 gramów
  • ser zółty - 150 gramów
  • dymka - 1 pęczek
  • ziele angielskie - 1 szczypta
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • olej do smażenia
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj i usuń nasiona, pokrój w paski. Dymkę i czosnek pokrój w plasterki.
  2. Ser pokrój w słupki, a wędlinę w paski.
  3. Połącz z warzywami, wędliną, ryżem i serem. Dodaj oliwki. Dopraw pieprzem i zielem angielskim.
  4. Ryż ugotuj. Przestudź.
  5. Na rozgrzanym oleju podsmaż najpierw czosnek, a potem wędlinę. Potem, na tym samym tłuszczu, podsmaż paprykę i dymkę.
  6. Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, trzema łyżkami wody, zielem angielskim i posiekaną natką pietruszki.