Sałatka szpinakowa z boczkiem

7


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
szpinak świeży 100 gramów
Sos sałatkowy włoski Knorr1 opakowanie
boczek wędzony w plastrach6 sztuk
truskawki świeże6 sztuk
ser kozi30 gramów
orzeszki piniowe1 łyżka
kromka pieczywa tostowego2 sztuki
świeża mięta
ocet balsamiczny3 łyżki
miód1 łyżeczka
musztarda Dijon1 łyżeczka
oliwa z oliwek3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku energicznie nim potrząsając.
Krok 2
Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.
Krok 3
Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.
Krok 4
Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl