Sałatka szpinakowa z boczkiem
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szpinak świeży - 100 gramów
  • Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr - 1 opakowanie
  • boczek wędzony w plastrach - 6 sztuk
  • truskawki świeże - 6 sztuk
  • ser kozi - 30 gramów
  • orzeszki piniowe - 1 łyżka
  • kromka pieczywa tostowego - 2 sztuki
  • świeża mięta
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki
  • miód - 1 łyżeczka
  • musztarda Dijon - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku energicznie nim potrząsając.
  2. Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.
  3. Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.
  4. Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.