Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem

9


Łatwe


30 min.


5 os.

Składniki
pierś z kurczaka 5 sztuk
Przyprawa do kurczaka Knorr2 łyżki
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr1 opakowanie
świeży szpinak300 gramów
jogurt pitny100 mililitrów
miękki ser z niebieską pleśnią120 gramów
orzechy włoskie2 łyżki
suszone śliwki2 łyżki
olej5 łyżek
Przygotowanie
Krok 1
Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.
Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nim mięso.
Krok 3
Smaż kurczaka na patelni około 10 minut, odwracając go co jakiś czas.
Krok 4
Szpinak dokładnie umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski. Dodaj pokrojone w paski śliwki i pokruszone orzechy.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i połową sera na jednolitą masę.
Krok 6
Połącz wszystkie składniki z sosem i przełóż sałatkę do mniejszych miseczek.
Krok 7
Usmażone piersi z kurczaka potnij w paski i połóż na szpinaku. Przed podaniem posyp sałatkę kawałkami pozostałego sera pleśniowego. Możesz także udekorować potrawę orzechami włoskim i śliwkami. Doskonale smakuje z grzankami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl