Sałatka szpinakowa z niebieskim serem i soczystym kurczakiem
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 5 sztuk
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • świeży szpinak - 300 gramów
  • jogurt pitny - 100 mililitrów
  • miękki ser z niebieską pleśnią - 120 gramów
  • orzechy włoskie - 2 łyżki
  • suszone śliwki - 2 łyżki
  • olej - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.
  2. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nim mięso.
  3. Smaż kurczaka na patelni około 10 minut, odwracając go co jakiś czas.
  4. Szpinak dokładnie umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski. Dodaj pokrojone w paski śliwki i pokruszone orzechy.
  5. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i połową sera na jednolitą masę.
  6. Połącz wszystkie składniki z sosem i przełóż sałatkę do mniejszych miseczek.
  7. Usmażone piersi z kurczaka potnij w paski i połóż na szpinaku. Przed podaniem posyp sałatkę kawałkami pozostałego sera pleśniowego. Możesz także udekorować potrawę orzechami włoskim i śliwkami. Doskonale smakuje z grzankami.