Sałatka Szwedzka
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • szynka - 80 gramów
  • Sos sałatkowy do mizerii Knorr - 1 opakowanie
  • słoik buraczków marynowanych - 1 opakowanie
  • ugotowane ziemniaki - 2 sztuki
  • ogórki konserwowe - 6 sztuk
  • biała cebula - 1 sztuka
  • jabłka - 2 sztuki
  • jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki
  • śmietana 18% - 80 mililitrów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • pęczek świeżego koperku - 1 sztuka
  • kromki chleba tostowego - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Buraczki, ziemniaki, jajka, szynkę, ogórki oraz jabłka pokrój w półcentymetrową kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałych składników.
  2. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i dopraw cukrem.
  3. Z chleba tostowego zrób grzanki, zapiekając kromki w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 12 minut.
  4. Połącz wszystkie składniki z sosem. Posiekaj koperek i dodaj do sałatki.
  5. Sałatkę podawaj na grzankach, udekorowaną świeżym koperkiem.