|
Składniki | ||
cukier | 1 łyżka | |
kolendra | 2 łyżki | |
imbir | 1 szczypta | |
groszek cukrowy | 150 gramów | |
cebula dymka | 2 sztuki | |
ogórek | 1 sztuka | |
sos rybny | 4 łyżki | |
makaron ryżowy nitki | 100 gramów | |
sok z limetki | 5 łyżek | |
orzeszki ziemne posiekane | 2 łyżki | |
krewetki obrane ugotowane | 20 sztuk | |
chili posiekana | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Zalej makaron gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Następnie odsącz i odstaw. |
Krok 2 |
W rondlu zagotuj wodę, wrzuć groszek cukrowy i gotuj około 2 minuty. Odsącz i odstaw. |
Krok 3 |
W naczyniu połącz sos rybny, sok z limetki, imbir, papryczkę chilli, kolendrę i łyżkę cukru. Zamieszaj. |
Krok 4 |
Ogórka pokrój w kostkę, a dymki w plastry i dodaj do sosu. |
Krok 5 |
Dodaj makaron, krewetki i groszek cukrowy. Delikatnie mieszając połącz wszystko razem. |
Krok 6 |
Posyp orzeszkami i kolendrą. |
Autor: pasibrzuch |