Sałatka tajska z makaronem

Składniki:

  • cukier - 1 łyżka
  • kolendra - 2 łyżki
  • imbir - 1 szczypta
  • groszek cukrowy - 150 gramów
  • cebula dymka - 2 sztuki
  • ogórek - 1 sztuka
  • sos rybny - 4 łyżki
  • makaron ryżowy nitki - 100 gramów
  • sok z limetki - 5 łyżek
  • orzeszki ziemne posiekane - 2 łyżki
  • krewetki obrane ugotowane - 20 sztuk
  • chili posiekana - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Zalej makaron gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Następnie odsącz i odstaw.
  2. W rondlu zagotuj wodę, wrzuć groszek cukrowy i gotuj około 2 minuty. Odsącz i odstaw.
  3. W naczyniu połącz sos rybny, sok z limetki, imbir, papryczkę chilli, kolendrę i łyżkę cukru. Zamieszaj.
  4. Ogórka pokrój w kostkę, a dymki w plastry i dodaj do sosu.
  5. Dodaj makaron, krewetki i groszek cukrowy. Delikatnie mieszając połącz wszystko razem.
  6. Posyp orzeszkami i kolendrą.