Sałatka tajska z makaronem

1


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
cukier1 łyżka
kolendra2 łyżki
imbir1 szczypta
groszek cukrowy150 gramów
cebula dymka2 sztuki
ogórek1 sztuka
sos rybny4 łyżki
makaron ryżowy nitki 100 gramów
sok z limetki 5 łyżek
orzeszki ziemne posiekane 2 łyżki
krewetki obrane ugotowane 20 sztuk
chili posiekana 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Zalej makaron gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Następnie odsącz i odstaw.
Krok 2
W rondlu zagotuj wodę, wrzuć groszek cukrowy i gotuj około 2 minuty. Odsącz i odstaw.
Krok 3
W naczyniu połącz sos rybny, sok z limetki, imbir, papryczkę chilli, kolendrę i łyżkę cukru. Zamieszaj.
Krok 4
Ogórka pokrój w kostkę, a dymki w plastry i dodaj do sosu.
Krok 5
Dodaj makaron, krewetki i groszek cukrowy. Delikatnie mieszając połącz wszystko razem.
Krok 6
Posyp orzeszkami i kolendrą.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl