Sałatka tajska

Składniki:

  • 1 limonka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • kawałek startego imbiru
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 500 g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 100 g świeżych kiełków soi, soczewicy lub słonecznika
  • 2 zmiażdżone i posiekane łodygi trawy cytrynowej
  • 1 papryka czerwona pokrojona w paski
  • 1 papryka zielona pokrojona w paski
  • 1 świeży nie obrany ogórek oczyszczony z pestek i pokrojony w 5
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 4 posiekane listki mięty

Sposób przygotowania:

  1. SAŁATKA TAJSKA jest orzeźwiająca i przyjemnie pachnie. Nic dziwnego: kwaskowaty smak cytrusów i trawy cytrynowej łączy się tu z ostrym i świeżym imbirem. I jeszcze ta mięta, mmm...
  2. Obierz limonkę i grejpfruta, powycinaj fileciki. Wyciśnij do miseczki sok z resztek cytrusów. Wymieszaj składniki sosu, dodaj sok wyciśnięty z resztek cytrusów. Wymieszaj ogórka, paprykę, trawę cytrynową, fileciki z cytrusów, kiełki i ryż, polej sosem. Jeszcze raz wymieszaj, wstaw na godzinę do lodówki.