Sałatka warstwowa
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki - 150 gramów
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory cherry - 150 gramów
  • świeży ogórek - 1 sztuka
  • puszka czerwonej fasoli - 1 sztuka
  • puszka kukurydzy - 1 sztuka
  • czerwone papryki - 2 sztuki
  • Majonez Hellmann's Babuni - 100 gramów
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 100 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek natki pietruszki - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki cherry przekrój na pół. Ogórka obierz, przekrój na pół, za pomocą łyżki usuń pestki. Następnie pokrój w kostkę. Papryki oczyść z pestek i również pokrój w kostkę.
  2. Natkę pietruszki posiekaj drobno, dodaj sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie mocz krewetki.
  3. Fasolkę opłucz w przegotowanej wodzie.
  4. Przygotuj sos, łącząc Sos sałatkowy czosnkowy Knorr, ketchup oraz majonez. Jeżeli będzie za gęsty, dodaj gorącej wody.
  5. Krewetki sparz w gorącej wodzie. W wysokim, szklanym naczyniu układaj w odpowiedniej kolejności składniki sałatki. Zacznij od fasolki i kukurydzy, następnie krewetki, ogórek, sos i papryki. Na wierzchu ułóż pomidorki i kilka krewetek do dekoracji.