Sałatka warzywna
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • marchewka - 3 sztuki
  • pietruszka korzeń - 0.5 sztuk
  • seler korzeniowy, kawałek wielkości jajka - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • ogórek kiszony - 4 sztuki
  • jabłko - 0.5 sztuk
  • groszek konserwowy - 200 gramów
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • musztarda - 2 łyżeczki
  • majonez - 1 łyżka
  • Sos sałatkowy do mizerii Knorr - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa korzeniowe obierz, włóż do garnka, zalej 2 szkl. wody, dodaj bulion i gotuj aż zmiękną, ale pozostaną jędrne - odcedź i ostudź. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Jabłko obierz ze skórki. Groszek osącz z zalewy.
  2. Jajka, ogórki, jabłko i ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski. Dodaj groszek. Jogurt wymieszaj z musztardą, majonezem i sosem sałatkowym, dodaj do pokrojonych składników. Wymieszaj dokładnie i ew. dopraw sałatkę do smaku solą czy pieprzem. Podawaj schłodzoną.