Sałatka warzywna z amarantusem
  • 25 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • amarantus - 200 gramów
  • oliwa - 80 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Naturalnie Smaczne Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr - 1 opakowanie
  • cyrtyna - 1 sztuka
  • ogórek - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Amarantusa ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź, wystudź pod zimną woda i przełóż do dużej miski.
  2. Czosnek rozgnieć. Natkę pietruszki posiekaj. Cebule, ogórka oraz paprykę pokrój w paseczki. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pomidorki przekrój na pół.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę, otartą skórkę oraz sok z cytryny, czosnek, natkę pietruszki z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.
  4. Przełóż wszystkie warzywa do miski z amarantusem, dodaj przygotowany sos i lekko wymieszaj. Podawaj np. z listkami świeżego szpinaku na wierzchu.