Sałatka we włoskim stylu z czosnkowym sosem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • Majonez Hellmann's Babuni - 70 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • jogurt naturalny gęsty - 70 gramów
  • sałata rukola - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • oliwa do grzanek - 50 mililitrów
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżeczka
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • orzeszki piniowe lub pestki słonecznika - 10 gramów
  • kromki razowego chleba - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokrój w kostkę, obsmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
  2. W miseczce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą z oliwek, dodaj sok z połówki cytryny i posiekany tymianek.
  3. W marynacie zanurz pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Mięso pozostaw w niej na około 15 minut, po czym usmaż je na złoty kolor.
  4. Jogurt połącz ze śmietaną, dodaj dressing czosnkowy i całość dokładnie wymieszaj.
  5. W misce wymieszaj sałatę, dressing, kurczaka, kawałki suszonych pomidorów i orzeszki lub pestki słonecznika.
  6. Sałatkę rozłóż na głębokie talerze i posyp grzankami. W tym przepisie pierś z kurczaka z powodzeniem można zastąpić np. polędwiczką wieprzową.