Sałatka z ananasem
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży, dojrzały ananas - 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe - 100 gramów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr - 1 opakowanie
  • olej z prażonych ziaren sezamu - 3 łyżki
  • limonka - 1 sztuka
  • mięta - 1 pęczek
  • krewetki - 20 sztuk
  • bazylia - 1 pęczek
  • filet z łososia - 400 gramów
  • cukier brązowy - 1 łyżka
  • kawałek świeżego imbiru - 3 cm
  • papryczka chili - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ananasa obierz i pokrój w 1,5 cm kostkę. Na patelni skarmelizuj łyżkę cukru. Dodaj ananasa. Smaż chwilę, aż owoc zrobi się delikatnie brązowy.
  2. Czerwoną cebulę i chili pokrój w drobną kostkę. Posiekaj miętę i bazylię. Zetrzyj na tarce imbir, a pomidory przekrój na pół. Wyciśnij sok z limonki. Łososia pokrój w 2 cm kostkę.
  3. Kostkę z łososia i krewetki sparz przez ok, dwie minuty w gotującej się wodzie. Po tym czasie rybę i krewetki rozłóż na blasze. Wystudź.
  4. W misce pomieszaj sok z limonki, olej sezamowy sos sałatkowy Knorr. Do powstałego sosu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.