Sałatka z arbuzem i serem owczym
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • arbuz - 800 gramów
  • ser owczy - 80 gramów
  • pomidor - 4 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • pestki dyni - 4 łyżki
  • kromka chleba chrupkiego - 8 sztuk
  • sos
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • świeża mięta - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz z łuski i pokrój w plasterki.
  3. Arbuza obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Ser także pokrój w kostkę.
  4. W miseczce wymieszaj olej z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Arbuz, pomidory i cebulę polej sosem i delikatnie wymieszaj.
  5. Tak przygotowaną sałatkę posyp serem owczym i prażonymi pestkami dyni.