Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • garść roszponki - 3 sztuki
  • Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr - 1 opakowanie
  • awokado - 1 sztuka
  • pomidory suszone - 4 sztuki
  • pistacje lub inne orzechy - 3 łyżki
  • ser pleśniowy Gorgonzola - 50 gramów
  • kromka pieczywa tostowego - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • oliwa z suszonych pomidorów - 3 łyżki
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta
  • olej lub masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.
  2. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.
  3. Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.
  4. Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.