Sałatka z bakłażanów inaczej

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 5 łyżek
  • seler - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • pomidory - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • oliwki czarne - 3 łyżki
  • ocet winny - 3 łyżki
  • bakłażany duże - 3 sztuki
  • kapary w słoiku - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju oraz maśle*.
  2. Bakłażany pokrój w plastry i wrzuć do cebuli, gdy ta zmięknie.
  3. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Selera pokrój na małe kawałki. Dodaj do bakłażanów i duś do czasu, gdy seler zmięknie.
  4. Rozpuść cukier w occie winnym i polej nim jarzyny. Gotuj około 15 minut.
  5. Dopraw solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszaj z kaparami i przybierz oliwkami. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.