Sałatka z białych szparagów
  • 0 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szparagi - 1 pęczek
  • dojrzałe awokado - 1 sztuka
  • truskawki - 250 gramów
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 sztuka
  • mix liści sałaty z rukolą - 200 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • białe słodkie wino np. wermut - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • mleko - 1 szklanka
  • sok z połowy cytryny - 25 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj wermut i oliwę z sosem sałatkowym Knorr.
  2. Szparagi obierz, odkrój zdrewniałe części. Szparagi ugotuj w dwóch litrach wody z mlekiem, solą i cukrem do miękkości około 6 minut.
  3. Truskawki umyj, oderwij szypułki, przekrój na pół, awokado obierz, pokrój w plastry.
  4. Wszystkie składniki umieść w misce. Dokładnie wymieszaj, rozłóż na odpowiednie talerze.