Sałatka z bobem i jajkiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • Majonez Hellmann's Babuni - 4 łyżki
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • bób (może być mrożony) - 1 szklanka
  • boczek wędzony - 6 plastrów
  • szczypiorek drobny pokrojony - 1 pęczek
  • musztarda - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Bób rozmroź i obierz z łupinek.
  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, następnie wystudź i obierz. Plastry boczku rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko w piekarniku.
  3. W misce wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw musztardą i pieprzem.
  4. Jajka oraz ziemniaki pokrój w kostkę 2x2 cm. Przełóż do miski z przygotowanym majonezem.
  5. Dodaj bób i wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszaj. Wierzch sałatki posyp szczypiorkiem oraz pokruszonym, chrupiącym boczkiem. Sałatkę podawaj schłodzoną.