Sałatka z botwiny

Składniki:

  • młode buraczki z botwinką - 3 sztuki
  • Główka sałaty rzymskiej - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • korzeń chrzanu - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy Czosnkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • cukier - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • ocet - 1 łyżka
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki w mundurkach piecz w piekarniku przez ok. 30 minut, następnie je obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Botwinę i sałatę rzymską pokrój w paski.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, chrzan zetrzyj na tarce.
  4. Połącz olej z cukrem, posiekaną natką pietruszki oraz octem.
  5. Do sosu dodaj sos sałatkowy Knorr i dokładnie wszystko wymieszaj. Połącz składniki sałatki z sosem. Schłodź 2 godziny w lodówce.