Sałatka z brokułami i fetą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • brokuł - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • groszek cukrowy - 150 gramów
  • Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie
  • ser feta - 1 opakowanie
  • masło - 2 łyżki
  • woda - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł podziel na różyczki i wraz z groszkiem cukrowym ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku.
  2. Warzywa schłodź w zimnej wodzie, aby nie straciły koloru. Jeśli używasz groszku cukrowego mrożonego, wystarczy, gdy go tylko sparzysz w osolonym wrzątku, bez gotowania.
  3. Cukinię pokrój w dość cienkie plastry, oprósz oregano, pieprzem oraz odrobiną soli. Przesmaż szybko na lekko rozgrzanym maśle i schłodź. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  4. Sos sałatkowy grecki wymieszaj z wodą, następnie połącz z oliwą z oliwek.
  5. Ser feta pokrój w kostkę.
  6. Brokuły, groszek cukrowy oraz cukinię połącz z sosem, wyłóż do salaterki i obłóż fetą. Następnie podawaj.