Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika

Składniki:

  • brokuły - 1 sztuka
  • pomidory - 3 sztuki
  • wędzony ser żółty - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ziarna słonecznika - 3 łyżki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 1 sztuka
  • majonez - 2 łyżki
  • jogurt naturalny - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły umyć, przez ok. 10 minut moczyć w osolonej wodzie, a następnie odsączyć. Podzielić na różyczki i blanszować przez 2 - 3 minuty we wrzątku, a po odsączeniu przelać zimną wodą.
  2. Ser pokroić w centymetrową kostkę, a pomidory w ósemki, które następnie przekroić na połówki, cebulę zaś (bez szczypiorku) drobno posiekać.
  3. Składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowanym z majonezu, jogurtu oraz soli i pieprzu sosem, nie mieszając.
  4. Ziarna słonecznika uprażyć przez 2 minuty na suchej patelni, posypać nimi i pokrojonym szczypiorkiem sałatkę.