Sałatka z bulgurem i hummusem

1


Łatwe


30 min.


8 os.

Składniki
ciecierzyca z puszki400 gramów
Przyprawa Harissa Knorr1 opakowanie
kasza bulgur200 gramów
pomidory suszone150 gramów
czarne oliwki50 gramów
cytryna2 sztuki
czerwona cebula1 sztuka
kapary50 gramów
orzechy piniowe50 gramów
rodzynki50 gramów
natka kolendry1 pęczek
natka pietruszki1 pęczek
oliwa z oliwek50 mililitrów
sól2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Z obu cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij z sok. Posiekaj natkę kolendry, kapary, czosnek i natkę pietruszki. Pokrój w kostkę czerwoną cebulę oraz rozdrobnij suszone pomidory. Upraż na suchej patelni orzeszki pinii. Oliwki przekrój na pół. Kaszę bulgur ugotuj według zaleceń producenta i wystudź.
Krok 2
W kielichu miksera umieść ciecierzycę, połowę soku z cytryny, połowę przyprawy Harissa Knorr, pastę tahini, szczyptę soli oraz część czosnku. Dodaj kilka łyżek wody. Całość rozdrobnij, a następnie połącz z natką kolendry. Gotową pastę nałóż na dno słoików.
Krok 3
W drugiej misce wymieszaj oliwę, suszone pomidory, resztę czosnku, pozostałą przyprawę Harissa Knorr, sok i skórkę z cytryny oraz sól. Dodaj rodzynki, orzeszki pinii, oliwki, kapary, kaszę bulgur i natkę pietruszki.
Krok 4
Wszystko dokładnie wymieszaj i ułóż w słoiku na warstwie hummusu.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl