Sałatka z bulgurem i hummusem
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ciecierzyca z puszki - 400 gramów
  • Przyprawa Harissa Knorr - 1 opakowanie
  • kasza bulgur - 200 gramów
  • pomidory suszone - 150 gramów
  • czarne oliwki - 50 gramów
  • cytryna - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • kapary - 50 gramów
  • orzeszki pinii - 50 gramów
  • rodzynki - 50 gramów
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • sól - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Z obu cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij z sok. Posiekaj natkę kolendry, kapary, czosnek i natkę pietruszki. Pokrój w kostkę czerwoną cebulę oraz rozdrobnij suszone pomidory. Upraż na suchej patelni orzeszki pinii. Oliwki przekrój na pół. Kaszę bulgur ugotuj według zaleceń producenta i wystudź.
  2. W kielichu miksera umieść ciecierzycę, połowę soku z cytryny, połowę przyprawy Harissa Knorr, pastę tahini, szczyptę soli oraz część czosnku. Dodaj kilka łyżek wody. Całość rozdrobnij, a następnie połącz z natką kolendry. Gotową pastę nałóż na dno słoików.
  3. W drugiej misce wymieszaj oliwę, suszone pomidory, resztę czosnku, pozostałą przyprawę Harissa Knorr, sok i skórkę z cytryny oraz sól. Dodaj rodzynki, orzeszki pinii, oliwki, kapary, kaszę bulgur i natkę pietruszki.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i ułóż w słoiku na warstwie hummusu.