Sałatka z buraczków i marchewki
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • buraczki - 5 sztuk
  • marchew - 2 sztuki
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • seler naciowy - 0.5 sztuk
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • woda - 3 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową, wstaw do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 C na 40-60 min (w zależności od wielkości buraków).
  2. Cebulę posiekaj drobno, marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, selera naciowego pokrój w cienkie plastry, natkę posiekaj.
  3. Połącz ze sobą wodę, olej i sos Knorr. Dokładnie wymieszaj.
  4. Upieczone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Starte buraczki wymieszaj z marchewką, selerem, cebulę i pietruszką, dopraw pieprzem. Przed podaniem polej Sosem Knorr