Sałatka z koprem włoskim (fenkułem) - VIDEO
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży koper włoski (fenkuł) - 3 sztuki
  • plastry boczku wędzonego - 4 sztuki
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • bułka razowa - 1 sztuka
  • pęczek świeżego koperku - 1 sztuka
  • pęczek świeżej kolendry - 1 sztuka
  • miód
  • cukier - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Boczek usmaż na suchej patelni, aby stał się chrupiący. Pozwól, aby tłuszcz sam wytopił się z mięsa. Usmażone plastry odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Z kopru włoskiego odkrój zielone części. Z drugiej strony, za pomocą małego nożyka, wydrąż stwardniały środek. Następnie pokrój koper w bardzo cienkie plastry, zamarynuj w szczypcie soli, cukru i odrobinie oliwy. Odstaw na chwilę (dzięki temu, koper będzie bardziej kruchy).
  3. Z ziół urwij same listki. Dodaj do kopru.
  4. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy i odrobiną wody oraz miodu. Następnie dodaj do sałatki.
  5. Sałatkę podawaj z chrupiącym boczkiem i pieczywem.