Sałatka z cykorii i owoców cytrusowych
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • sparzone krewetki królewskie - 6 sztuk
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • żółta cykoria - 1 sztuka
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • czerwony grejpfrut - 1 sztuka
  • zielone jabłko - 1 sztuka
  • migdały pokrojone w plastry - 10 gramów
  • oliwa z oliwek - 50 gramów
  • gęsty sos balsamiczny do dekoracji - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Nożem okrój ze skóry pomarańczę i grejpfruta, wytnij filety z owoców. Sok wyciśnij do miski – przyda się do przygotowania dresingu. Jabłko pokrój w cienkie cząstki.
  2. Przygotuj dresing łącząc oliwę, z sokiem z owoców i sosem sałatkowym Knorr.
  3. Migdały upraż na patelni na złoty kolor. Krewetki przetnij na pół i odłóż na bok.
  4. Z cykorii odetnij końcówkę i pozwól, aby listki się luźno rozsypały. Następnie umyj je, osusz i wymieszaj razem z owocami, krewetkami oraz dresingiem. Na talerzu za pomocą sosu balsamicznego narysuj serce.
  5. W obrębie ułóż sałatkę, przekładając na przemian żółte i czerwone kawałki cykorii, jabłka, cytrusy i kawałki krewetek. Na koniec sałatkę posyp migdałami.