Sałatka z cytrusami i kozim serem
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • garść mieszanych sałat - 3 sztuki
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr - 1 opakowanie
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • grejpfrut - 1 sztuka
  • awokado - 1 sztuka
  • pestki z połowy granatu
  • figa (lub suszone morele) - 1 sztuka
  • kilka orzechów włoskich do podania
  • ser kozi - 50 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sok z limonki - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Sałaty rozłóż na półmisku. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni. Figę lub morele pokrój na ósemki, a ser pokrusz.
  2. Pomarańczę i grejpfruta obierz ze skóry, a następnie wykrój z owoców segmenty, filety. Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostry nóż wbij w pestkę i przekręcając nim wyjmij pestkę z owocu. Miąższ wyjmij stołową łyżką i pokrój w plastry. Owoc granatu obierz i wyjmij jego pestki.
  3. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z limonki i oliwą.
  4. Wszystkie owoce rozłóż na sałacie i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym serem i orzechami.