Sałatka z dynią i kremowym łososiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia marynowana - 150 gramów
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • łosoś świeży bez skóry - 300 gramów
  • roszponka - 0.5 opakowań
  • czerowna cebula - 1 sztuka
  • kiełki słonecznika
  • cebula - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana 18% - 150 mililitrów
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrój w kostkę 3x3 cm. W niedużym garnku zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj śmietanę oraz Przyprawę Knorr. Całość zagotuj.
  2. Do sosu włóż kawałki łososia, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Rybę gotuj 3 minuty.
  3. Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek, dodaj dynię i wyjęte z sosu kawałki łososia. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki i posyp nią oraz kiełkami słonecznika, wierzch sałatki.
  4. Pozostałym kremowym sosem polej kawałki ryby. Gotową sałatkę podawaj z chrupiącymi grzankami ziołowymi.