Sałatka z granatem i fetą
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomarańcza - 2 sztuki
  • ser feta - 200 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 20 sztuk
  • sałata lodowa - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • granat - 1 sztuka
  • sos
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa z pierwszego tłoczenia - 4 łyżki
  • miód (najlepiej pomarańczowy lub cytrynowy) - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze obierz, usuwając dokładnie białą skórkę. Wykrój z nich cząstki (rób to nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok).
  2. Na dużym półmisku ułóż wykrojone cząstki pomarańczy, przekrojone na pół pomidorki oraz fetę pokrojoną w kostkę, sałatę - w kawałki i cebulę - w cienkie piórka. Całość posyp roztartym w dłoniach oregano.
  3. Do miski wlej zachowany sok z pomarańczy. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Posól do smaku i wymieszaj dokładnie, rozpuszczając sól. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj oliwę, by powstała jednorodna, gładka emulsja. Wciąż mieszając, dodaj miód.
  4. Powstałym sosem polej sałatkę, całość posyp jeszcze ziarenkami granatu i podawaj.