Przygotowanie |
Krok 1 |
Pomarańcze obierz, usuwając dokładnie białą skórkę. Wykrój z nich cząstki (rób to nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok). |
Krok 2 |
Na dużym półmisku ułóż wykrojone cząstki pomarańczy, przekrojone na pół pomidorki oraz fetę pokrojoną w kostkę, sałatę - w kawałki i cebulę - w cienkie piórka. Całość posyp roztartym w dłoniach oregano. |
Krok 3 |
Do miski wlej zachowany sok z pomarańczy. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Posól do smaku i wymieszaj dokładnie, rozpuszczając sól. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj oliwę, by powstała jednorodna, gładka emulsja. Wciąż mieszając, dodaj miód. |
Krok 4 |
Powstałym sosem polej sałatkę, całość posyp jeszcze ziarenkami granatu i podawaj. |