Sałatka z granatem i fetą

87


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
pomarańcza2 sztuki
ser feta200 gramów
pomidorki koktajlowe20 sztuk
sałata lodowa1 sztuka
czerwona cebula1 sztuka
Oregano z Turcji Knorr1 łyżeczka
granat1 sztuka
Sos:
cytryna1 sztuka
oliwa z pierwszego tłoczenia4 łyżki
miód (najlepiej pomarańczowy lub cytrynowy)1 łyżeczka
sól1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Pomarańcze obierz, usuwając dokładnie białą skórkę. Wykrój z nich cząstki (rób to nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok).
Krok 2
Na dużym półmisku ułóż wykrojone cząstki pomarańczy, przekrojone na pół pomidorki oraz fetę pokrojoną w kostkę, sałatę - w kawałki i cebulę - w cienkie piórka. Całość posyp roztartym w dłoniach oregano.
Krok 3
Do miski wlej zachowany sok z pomarańczy. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Posól do smaku i wymieszaj dokładnie, rozpuszczając sól. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj oliwę, by powstała jednorodna, gładka emulsja. Wciąż mieszając, dodaj miód.
Krok 4
Powstałym sosem polej sałatkę, całość posyp jeszcze ziarenkami granatu i podawaj.
Autor: Robert MakłowiczPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl