Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią

20


Łatwe


15 min.


6 os.

Składniki
Przyprawa do grilla pikantna Knorr1 pęczek
szparagi białe6 sztuk
szparagi zielone6 sztuk
cukinia1 sztuka
truskawki świeże6 sztuk
ser mozzarella kulki100 gramów
garść rukoli3 sztuki
kolendra świeża1 pęczek
musztarda1 łyżka
miód1 łyżka
woda3 łyżeczki
ocet balsamiczny3 łyżki
oliwa z oliwek8 łyżek
Przygotowanie
Krok 1
Szparagi oczyść (białe obierz) i odetnij „zdrewniałe” końcówki. Następnie sparz krótko w lekko osolonej wodzie z cukrem. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij nasiona i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki.
Krok 2
Oliwę (3 łyżki) wymieszaj z przyprawą Knorr i zamarynuj szparagi oraz cukinię. Warzywa upiecz na rozgrzanym grillu, a następnie wystudź. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki pod skosem.
Krok 3
Przygotuj dressing: do słoiczka wlej wodę, ocet, miód, oliwę oraz musztardę. Dodaj szczyptę soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Słoiczek szczelnie zamknij i energicznie potrząsając wymieszaj składniki sosu.
Krok 4
W salaterce wymieszaj rukolę, grillowane warzywa oraz pokrojoną kolendrę. Wymieszaj delikatnie i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu sałatki rozłóż pokrojone w ćwiartki truskawki oraz kulki sera i podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl