Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Przyprawa do grilla pikantna Knorr - 1 pęczek
  • szparagi białe - 6 sztuk
  • szparagi zielone - 6 sztuk
  • cukinia - 1 sztuka
  • truskawki świeże - 6 sztuk
  • ser mozzarella kulki - 100 gramów
  • garść rukoli - 3 sztuki
  • kolendra świeża - 1 pęczek
  • musztarda - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • woda - 3 łyżeczki
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 8 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi oczyść (białe obierz) i odetnij „zdrewniałe” końcówki. Następnie sparz krótko w lekko osolonej wodzie z cukrem. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij nasiona i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki.
  2. Oliwę (3 łyżki) wymieszaj z przyprawą Knorr i zamarynuj szparagi oraz cukinię. Warzywa upiecz na rozgrzanym grillu, a następnie wystudź. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki pod skosem.
  3. Przygotuj dressing: do słoiczka wlej wodę, ocet, miód, oliwę oraz musztardę. Dodaj szczyptę soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Słoiczek szczelnie zamknij i energicznie potrząsając wymieszaj składniki sosu.
  4. W salaterce wymieszaj rukolę, grillowane warzywa oraz pokrojoną kolendrę. Wymieszaj delikatnie i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu sałatki rozłóż pokrojone w ćwiartki truskawki oraz kulki sera i podawaj.