Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem
  • 55 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki średniej wielkości - 300 gramów
  • Przyprawa do grilla pikantna Knorr - 1 opakowanie
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • kurki świeże - 100 gramów
  • boczek wędzony w plastrach - 12 sztuk
  • cebula biała - 2 sztuki
  • garść rukoli - 2 sztuki
  • rozmaryn świeży gałązka - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i osusz papierowym ręcznikiem i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika – piecz do miękkości, następnie wystudź.
  2. Plastry boczku umieść między dwoma arkuszami pergaminu, połóż na blasze do pieczenia i przyciśnij drugą blachą. Wstaw do piekarnika razem z ziemniakami i piecz 20 minut.
  3. Masło rozgrzej na patelni, przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę (1 szt.), po chwili dodaj kurki, dodaj posiekany rozmaryn i smaż chwilę razem. Dopraw do smaku.
  4. Wystudzone ziemniaki pokrój w centymetrowej grubości plastry. Oliwę wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr i polej ziemniaki – ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 3-4 minuty z obu stron.
  5. W salaterce wymieszaj grillowane ziemniaki, rukolę, pokrojoną w piórka cebulę oraz kurki. W miseczce wymieszaj 3 łyżki oliwy z 3 łyżkami wody i wymieszaj – powstałym sosem polej sałatkę. Upieczony boczek połam na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.