Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami

57


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
mix sałat z roszponką200 gramów
pomidorki koktajlowe200 gramów
duża żółta papryka1 sztuka
duża czerwona papryka1 sztuka
mały zielony ogórek2 sztuki
czarne oliwki, drylowane60 gramów
ząbek czosnku4 sztuki
pieczona pierś z kurczaka400 gramów
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr1 opakowanie
oliwa z oliwek4 łyżeczki
cienka kromka chleba żytniego8 sztuk
olej rzepakowy 4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj i osusz. Następnie natrzyj ją czosnkiem, oprósz pieprzem i odstaw do lodówki na 15 minut, żeby mięso się zamarynowało. Mięso zgrilluj (bez dodatku tłuszczu) na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym, a po ostudzeniu pokrój w kostkę.
Krok 2
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, paprykę pokrój w cienkie paski, pomidorki podziel na ćwiartki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a oliwki - w cienkie plasterki.
Krok 3
Sos sałatkowy połącz z oliwą z oliwek i odrobiną przegotowanej wody.
Krok 4
Pieczywo pokrój w drobną kostkę i podpiecz na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Krok 5
Wszystkie warzywa połącz ze sobą. Na wierzch sałatki połóż kurczaka, polej ją sosem sałatkowym i posyp mini grzaneczkami.
Autor: mgr inż. Małgorzata MękusPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl