Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mix sałat z roszponką - 200 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 200 gramów
  • duża żółta papryka - 1 sztuka
  • duża czerwona papryka - 1 sztuka
  • mały zielony ogórek - 2 sztuki
  • czarne oliwki, drylowane - 60 gramów
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • pieczona pierś z kurczaka - 400 gramów
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 4 łyżeczki
  • cienka kromka chleba żytniego - 8 sztuk
  • olej rzepakowy - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj i osusz. Następnie natrzyj ją czosnkiem, oprósz pieprzem i odstaw do lodówki na 15 minut, żeby mięso się zamarynowało. Mięso zgrilluj (bez dodatku tłuszczu) na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym, a po ostudzeniu pokrój w kostkę.
  2. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, paprykę pokrój w cienkie paski, pomidorki podziel na ćwiartki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a oliwki - w cienkie plasterki.
  3. Sos sałatkowy połącz z oliwą z oliwek i odrobiną przegotowanej wody.
  4. Pieczywo pokrój w drobną kostkę i podpiecz na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  5. Wszystkie warzywa połącz ze sobą. Na wierzch sałatki połóż kurczaka, polej ją sosem sałatkowym i posyp mini grzaneczkami.