Sałatka z gyrosem - najlepsza i najprostsza

Składniki:

  • piersi z kurczaka podwójne - 1 sztuka
  • ser feta - 1 opakowanie
  • pomidor - 3 sztuki
  • śmietana 12% - 0.5 opakowań
  • majonez - 5 łyżek
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • bazylia - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 0.5 opakowań

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój na kawałki ok 1x1 cm, następnie usmaż kurczaka na złoty kolor, na pół minuty przed końcem smażenia posyp i dokładnie obtocz każdą część przyprawą do gyrosa. Pozostaw do ostudzenia.
  2. Przygotuj miskę przezroczystą żeby było widać warstwy sałatki. Pomidory obierz ze skórki i również je pokrój w kostkę. Ułóż na dnie miski. Następnie pokrój ser feta w kostkę i ułóż na pomidorach. Na serze połóż wystudzone kawałki piersi z kurczaka.
  3. Sos: wymieszaj podaną ilość majonezu i śmietany z przeciśniętymi ząbkami czosnku i pieprzem. Pamiętaj, aby nie solić sosu, ponieważ ser feta jest sam w sobie bardzo słony.
  4. Warstwy sałatki ostrożnie zalej sosem tak, aby była równo przykryta. Na wierzchu posyp szczyptą suszonej bazylii.
  5. Smacznego!