Sałatka z jajek i pieczonych buraków w sosie włoskim
  • 90 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • buraki - 4 sztuki
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • jajka - 4 sztuki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 2 łyżki
  • woda mineralna - 2 łyżki
  • natka kopru włoskiego posiekana - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości (ok 1 godz). Studzimy.
  2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.
  3. Sos włoski rozrabiamy z wodą i oliwą.
  4. Buraki obieramy i kroimy w słupki.
  5. Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki.
  6. Sałatkę układamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką kopru włoskiego.