Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj sos sałatkowy – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. |
Krok 2 |
Masło (w temp. pokojowej) wymieszaj z posiekanym czosnkiem oraz posiekana natką pietruszki. Dopraw do smaku. Pieczywo pokrój w mniejsze trójkąty. Posmaruj powstałym masłem czosnkowym i opiecz w piekarniku lub na patelni. |
Krok 3 |
Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, wymieszaj z sosem, a następnie rozłóż na półmisku. Fileciki anchois pokrój wzdłuż na pół i ułóż na sałacie. |
Krok 4 |
W niedużym garnku zagotuj wodę, dodaj ocet i lekko posól, zamieszaj energicznie łyżką tak, aby powstał wir. Tuż nad powierzchnią gotowanej wody wbijaj ostrożnie jajka i gotuj do momentu, gdy białko zetnie się, ale żółtko pozostanie płynne – ok. 1 minuty. |
Krok 5 |
Kawałki ciabatty połóż na liściach jarmużu, ugotowane jajka w koszulkach również ułóż na sałacie, posyp startym w cienkie płatki serem i natychmiast podawaj. |