Sałatka z jajkiem w koszulce

5


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
świeży jarmuż150 gramów
Sos sałatkowy grecki Knorr1 opakowanie
jajka4 sztuki
kromki pieczywa, np. ciabatta6 sztuk
fileciki anchois4 sztuki
masło50 gramów
ząbek czosnku2 sztuki
natka pietruszki1 pęczek
parmezan lub inny twardy ser10 gramów
ocet1 łyżka
sok z cytryny3 łyżki
oliwa z oliwek3 łyżki
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
Krok 2
Masło (w temp. pokojowej) wymieszaj z posiekanym czosnkiem oraz posiekana natką pietruszki. Dopraw do smaku. Pieczywo pokrój w mniejsze trójkąty. Posmaruj powstałym masłem czosnkowym i opiecz w piekarniku lub na patelni.
Krok 3
Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, wymieszaj z sosem, a następnie rozłóż na półmisku. Fileciki anchois pokrój wzdłuż na pół i ułóż na sałacie.
Krok 4
W niedużym garnku zagotuj wodę, dodaj ocet i lekko posól, zamieszaj energicznie łyżką tak, aby powstał wir. Tuż nad powierzchnią gotowanej wody wbijaj ostrożnie jajka i gotuj do momentu, gdy białko zetnie się, ale żółtko pozostanie płynne – ok. 1 minuty.
Krok 5
Kawałki ciabatty połóż na liściach jarmużu, ugotowane jajka w koszulkach również ułóż na sałacie, posyp startym w cienkie płatki serem i natychmiast podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl