Sałatka z jajkiem w koszulce
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży jarmuż - 150 gramów
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • jajka - 4 sztuki
  • kromki pieczywa, np. ciabatta - 6 sztuk
  • fileciki anchois - 4 sztuki
  • masło - 50 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • parmezan lub inny twardy ser - 10 gramów
  • ocet - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos sałatkowy – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
  2. Masło (w temp. pokojowej) wymieszaj z posiekanym czosnkiem oraz posiekana natką pietruszki. Dopraw do smaku. Pieczywo pokrój w mniejsze trójkąty. Posmaruj powstałym masłem czosnkowym i opiecz w piekarniku lub na patelni.
  3. Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, wymieszaj z sosem, a następnie rozłóż na półmisku. Fileciki anchois pokrój wzdłuż na pół i ułóż na sałacie.
  4. W niedużym garnku zagotuj wodę, dodaj ocet i lekko posól, zamieszaj energicznie łyżką tak, aby powstał wir. Tuż nad powierzchnią gotowanej wody wbijaj ostrożnie jajka i gotuj do momentu, gdy białko zetnie się, ale żółtko pozostanie płynne – ok. 1 minuty.
  5. Kawałki ciabatty połóż na liściach jarmużu, ugotowane jajka w koszulkach również ułóż na sałacie, posyp startym w cienkie płatki serem i natychmiast podawaj.