Sałatka z jarmużem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jarmuż - 600 gramów
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • parmezan - 100 gramów
  • jajka przepiórcze - 10 sztuk
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • Majonez Hellmann's Babuni - 3 łyżki
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • sok z 1/2 cytryny
  • orzeszki pinii - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż zanurz we wrzącej wodzie na około 10 sekund. Wyjmij, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Liście jarmużu wytnij odcinając je od zgrubiałych części, pokrój w paseczki, pomieszaj z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny oraz szczyptą startej gałki.
  2. Przygotowany jarmuż ułóż na półmisku, na nim ułóż suszone pomidory pokrojone w paseczki i ugotowane, przekrojone na pół jajka przepiórcze. Całość polej z wierzchu dresingiem przygotowanym z sosu sałatkowego Knorr, majonezu i kilku łyżek przegotowanej wody.
  3. Całość posyp z wierzchu płatami parmezanu, posiekanym chilli i prażonymi orzeszkami pinii.