Sałatka z kaczką i gruszką
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kaczki - 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 50 mililitrów
  • mieszanka sałat - 1 opakowanie
  • gruszka świeża - 1 sztuka
  • kiełki słonecznika, garstka - 1 sztuka
  • maliny świeże lub mrożone - 100 gramów
  • musztarda - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • ser pleśniowy blue - 50 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • syrop balsamiczny do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj malinowy dresing. W miseczce połącz maliny, musztardę, ocet balsamiczny oraz cukier. Zmiksuj na gładko, następnie wciąż miksując dolewaj oliwę. Przetrzyj przez sitko. Dresing dopraw do smaku.
  2. Skórę kaczki ponacinaj w poprzek. Pierś posyp solą oraz cukrem i odstaw na godzinę.
  3. Po tym czasie na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  4. Pierś smaż na rozgrzanej patelni skórą do dołu ok. 5 minut. Po tym czasie odwróć mięso i smaż jeszcze 2 minuty. Gruszkę obierz i pokrój w cząstki. Na rozgrzanej grillowej patelni z Ramą usmaż kawałki gruszki.
  5. Sałatę rozłóż na talerze, następnie ułóż dekoracyjnie kawałki gruszki oraz pokruszony ser. Pierś pokrój w długie cienkie plastry i również ułóż na sałacie. Całość polej malinowym dresingiem, posyp kiełkami i podawaj.