Sałatka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • kapusta pekińska - 400 gramów
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 sztuka
  • rodzynki - 50 gramów
  • orzechy włoskie - 50 gramów
  • jabłko - 1 sztuka
  • pomarańcza - 2 sztuki
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, opłucz i poszatkuj. Sparz w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.
  2. Rodzynki umyj i zalej wrzącą wodą na kilka minut. Orzechy grubo posiekaj.
  3. Jabłko i 1 pomarańczę pokrój w drobne kawałki. 2 pomarańczę zostaw do dekoracji.
  4. Czosnek rozetrzyj z Sosem sałatkowym francuski winegret Knorr. Dodaj 2 łyżki wody i oliwę, dokładnie wymieszaj.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem. Posyp natką. Udekoruj pozostawioną pomarańczą. Podawaj z bułką.