Sałatka z kapusty pekińskiej a’la kimchi na szybko
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • sól morska - 4 łyżki
  • Przyprawa Koreański Grill Knorr - 1 opakowanie
  • grzyby shitake suszone - 100 gramów
  • sezam - 2 łyżki
  • imbir kłącze - 2 cm
  • sos rybny - 2 łyżki
  • Gochujang (koreańska pasta z ostrej papryki) - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cebula dymka - 3 sztuki
  • jabłko - 1 sztuka
  • gruszka - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • majonez Hellmann‘s - 80 gramów
  • sos sojowy - 100 mililitrów
  • olej z prażonych ziaren sezamu - 50 mililitrów
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • limonka - 2 sztuki
  • olej rzepakowy - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską pokrój w grubą kostkę o wielkości 2 cm. Jabłko i gruszkę obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne oraz zetrzyj na tarce razem z marchewką i imbirem. Grzyby shitake namocz we wrzątku. Gdy zmiękną, posiekaj je drobno z czosnkiem, kolendrą i dymką.
  2. Grzyby shitake wrzuć na patelnię. Smaż na rozgrzanym oleju, a następnie podlej grzyby sosem sojowym i odstaw na bok do wystygnięcia.
  3. Pokrojoną kapustę umieść w naczyniu, oprósz solą i odstaw na kilka godzin, tak aby puściła sok. Kapustę starannie przepłucz w zimnej bieżącej wodzie. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli.
  4. Połącz olej sezamowy, majonez, sos sojowy, starty imbir, czosnek, przyprawę Koreański Grill Knorr, sok z limonki, sos rybny oraz pastę Gochujang. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj kapustę, starte jabłko, gruszkę, marchew, natkę kolendry i dymkę. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.