Sałatka z karczochów ze szparagami
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ugotowane karczochy - 10 sztuk
  • zielone szparagi marynowane - 10 sztuk
  • Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • szynka serrano - 5 plastrów
  • pomidorki koktajlowe - 0.5 opakowań
  • ser feta - 0.5 opakowań
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Sos Knorr przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj z sosem.
  2. Karczochy odsącz i pokrój na ćwiartki, szparagi pokrój w 2-3 centymetrowe kawałki. Pomidorki przekrój na połówki.
  3. Szynkę rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w nagrzanym piekarniku do około 180 stopni. Po upieczeniu rozłóż na papierowym ręczniku, wystudź, a następnie połam na mniejsze kawałki.
  4. Karczochy, szparagi, pomidorki oraz sos wymieszaj razem, a następnie przełóż do czystej miski. Wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem feta oraz kawałkami chipsów z szynki.