Sałatka z karmelizowanego pstrąga tęczowego ze szklanym makaronem

0


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
oliwa z oliwek2 łyżki
posiekane szalotki10 sztuk
cukier palmowy 1 szklanka
sos rybny100 mililitrów
świeży imbir pokrojony w cienkie paski 1 szklanka
małe papryczki chili (bez pestek pokrojone w paseczki)10 sztuk
soku z cytryny2 łyżki
chiński makaron celofanowym (szklany)200 gramów
świeża kolendra (posiekana)1 pęczek
filety z pstrąga tęczowego pokrojone w paski o grubości ok. 3 cm500 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzać oliwę na patelni i ostrożnie obsmażyć szalotki na złoty kolor. Dodać cukier palmowy i podgrzewać ,aż się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez ok 5 minut, mieszając, aż się skarmelizuje. Dodać sos rybny, imbir, chili i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Utrzymywać w cieple.
Krok 2
Makaron namoczyć w gorącej wodzie, aż zmięknie (ok 10 min.). Następnie zahartować w zimnej wodzie. Odcedzić, dodać liście kolendry.
Krok 3
Usmażyć lub upiec na grilu filety rybne.
Krok 4
Układać makaron na talerzach, a następnie położyć na nich kawałki ryby. Można przybrać liśćmi kolendry i chili. Polać sosem.
Autor: long.de.xinPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl