Sałatka z karmelizowanego pstrąga tęczowego ze szklanym makaronem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • posiekane szalotki - 10 sztuk
  • cukier palmowy - 1 szklanka
  • sos rybny - 100 mililitrów
  • świeży imbir pokrojony w cienkie paski - 1 szklanka
  • małe papryczki chili (bez pestek pokrojone w paseczki) - 10 sztuk
  • soku z cytryny - 2 łyżki
  • chiński makaron celofanowym (szklany) - 200 gramów
  • świeża kolendra (posiekana) - 1 pęczek
  • filety z pstrąga tęczowego pokrojone w paski o grubości ok. 3 cm - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać oliwę na patelni i ostrożnie obsmażyć szalotki na złoty kolor. Dodać cukier palmowy i podgrzewać ,aż się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez ok 5 minut, mieszając, aż się skarmelizuje. Dodać sos rybny, imbir, chili i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Utrzymywać w cieple.
  2. Makaron namoczyć w gorącej wodzie, aż zmięknie (ok 10 min.). Następnie zahartować w zimnej wodzie. Odcedzić, dodać liście kolendry.
  3. Usmażyć lub upiec na grilu filety rybne.
  4. Układać makaron na talerzach, a następnie położyć na nich kawałki ryby. Można przybrać liśćmi kolendry i chili. Polać sosem.