Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza bulgur - 250 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • Mieszanka ziół i przypraw Bałkańska z Trybulą - 0.5 opakowań
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • pomidory - 800 gramów
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • cebulka dymka - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • owoc granatu - 1 sztuka
  • ciecierzyca z puszki - 200 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.
  2. Cebulkę oraz szczypior z dymki pokrój drobno. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce, a zioła i chilli posiekaj.
  3. Obie papryki oraz pomidora pokrój w kostkę.
  4. Owoc granatu obierz i wytrząśnij pestki do miseczki.
  5. Ugotowaną i odcedzoną kaszę bulgur przełóż do dużej miski. Dodaj przygotowane wcześniej składniki, odcedzoną ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawę Bałkańską Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Od razu podawaj.