Sałatka z kaszą jaglaną

10


Łatwe


40 min.


6 os.

Składniki
kasza jaglana200 gramów
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr1 opakowanie
papryka zielona1 sztuka
cebula czerwona1 sztuka
łosoś świeży150 gramów
skórka otarta z 1 cytryny
kiełki słonecznika1 garść
paluszki grissini8 sztuk
sól morska1 szczypta
sok z cytryny3 łyżki
oliwa z oliwek4 łyżeczki
zrębki drewniane do wędzenia
pieprz czarny świeżo mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź. Paprykę zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (10 minut, 180° C). Po tym czasie wystudź i obierz.
Krok 2
Rybę skrop jedną łyżeczką oliwy, posyp skórką z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą. Na suchą patelnię wyłóż drewniane zrębki, a następnie połóż na niej metalową kratkę i rozgrzej patelnię. Na kratce połóż rybę, patelnię przykryj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Po tym czasie rybę wraz z patelnią, przełóż do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut. Po upieczeniu ryby, wystudź ją i porwij na mniejsze kawałki.
Krok 4
Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Zawartość opakowania sosu koperkowo-ziołowego Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą i sokiem z cytryny.
Krok 5
W misce połącz kaszę, paprykę oraz cebulę. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Następnie sałatkę przełóż do salaterki. Na wierzchu rozłóż kawałki łososia i kiełki. Danie podawaj z paluszkami grissini.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl