Sałatka z kaszą jaglaną
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jaglana - 200 gramów
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr - 1 opakowanie
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • łosoś świeży - 150 gramów
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kiełki słonecznika - 1 garść
  • paluszki grissini - 8 sztuk
  • sól morska - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżeczki
  • zrębki drewniane do wędzenia
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź. Paprykę zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (10 minut, 180° C). Po tym czasie wystudź i obierz.
  2. Rybę skrop jedną łyżeczką oliwy, posyp skórką z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą. Na suchą patelnię wyłóż drewniane zrębki, a następnie połóż na niej metalową kratkę i rozgrzej patelnię. Na kratce połóż rybę, patelnię przykryj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  3. Po tym czasie rybę wraz z patelnią, przełóż do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut. Po upieczeniu ryby, wystudź ją i porwij na mniejsze kawałki.
  4. Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Zawartość opakowania sosu koperkowo-ziołowego Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą i sokiem z cytryny.
  5. W misce połącz kaszę, paprykę oraz cebulę. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Następnie sałatkę przełóż do salaterki. Na wierzchu rozłóż kawałki łososia i kiełki. Danie podawaj z paluszkami grissini.