Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem

3


Łatwe


55 min.


2 os.

Składniki
kasza jęczmienna100 gramów
ziarna orkiszu25 gramów
komosa ryżowa25 gramów
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
czerwona lub czarna fasola z puszki50 gramów
cukinia0.5 sztuk
mała młoda marchew1 sztuka
pomidor1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
oliwa z oliwek30 mililitrów
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr1 opakowanie
świeża bazylia1 pęczek
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr1 łyżeczka
zielone szparagi0.5 pęczków
sok z jednej cytryny50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Pomidora przekrój na cztery, pozbądź się pestek i sam miąższ pokrój w kostkę.
Krok 2
Pora pokrój w cienkie paseczki, cukinię na półplasterki, a szparagi na plasterki.
Krok 3
Kaszę jęczmienną, komosę ryżową oraz orkisz ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem 1/3 kostki Knorr.
Krok 4
Pora podsmaż na niewielkiej ilości oliwy aż zmięknie. Następnie dodaj cukinię oraz szparagi.
Krok 5
Pozostałą oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz sosem sałatkowym Knorr.
Krok 6
Ugotowaną kaszę odcedź i przełóż do dużej miski. Dodaj pomidora, odcedzoną fasolkę, sos sałatkowy, porwane listki bazylii i rozgnieciony w moździerzu pieprz Knorr. Całość lekko wymieszaj i podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl