Sałatka z kaszą jęczmienną, komosą ryżową i orkiszem
  • 55 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jęczmienna - 100 gramów
  • ziarna orkiszu - 25 gramów
  • komosa ryżowa - 25 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • czerwona lub czarna fasola z puszki - 50 gramów
  • cukinia - 0.5 sztuk
  • mała młoda marchew - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • por (biała część) - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 30 mililitrów
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr - 1 opakowanie
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 1 łyżeczka
  • zielone szparagi - 0.5 pęczków
  • sok z jednej cytryny - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Pomidora przekrój na cztery, pozbądź się pestek i sam miąższ pokrój w kostkę.
  2. Pora pokrój w cienkie paseczki, cukinię na półplasterki, a szparagi na plasterki.
  3. Kaszę jęczmienną, komosę ryżową oraz orkisz ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem 1/3 kostki Knorr.
  4. Pora podsmaż na niewielkiej ilości oliwy aż zmięknie. Następnie dodaj cukinię oraz szparagi.
  5. Pozostałą oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz sosem sałatkowym Knorr.
  6. Ugotowaną kaszę odcedź i przełóż do dużej miski. Dodaj pomidora, odcedzoną fasolkę, sos sałatkowy, porwane listki bazylii i rozgnieciony w moździerzu pieprz Knorr. Całość lekko wymieszaj i podawaj.